Julius. In de oude Romeinse kalenderindeling heette juli kortweg Quintilis; de vijfde in de rij van de tien maanden die het jaar telde. Ter ere van de grote Julius Caesar, die met de grote astroloog Sosigenes een nieuwe kalenderindeling opbouwt, krijgt deze maand de naam van Julius. Voor ons blijft dat tot op heden juli, de zevende maand.
Hooimaand Kijken we terug in de geschiedenis, dan zien we hoe belangrijk hooi is geweest voor de werkers aan de kost van alle dag. Termen als inkuilen en conserveren, verwerken tot brokken en koeken met de nodige chemische inpulsen horen thuis in een taal die onze vooruoders niet konden spreken. Inkuilen zou nog kunnen, de rest was hun vreemd. Hooi was het voer bij uitstek voor de wintertijd. Goed gedroogd door de zomerzon was het samen met de geoogste graan voor de boeren de oplossing hun levende have de winter door te krijgen.
Maaimaand Medemaand. Mede in de betekenis van maaien. Vaimanoth. Vain dat wijst naar venne, fenne, naar grasland. Alles wijst erop dat maaien verzamelen voor de lange wintertijd betekent. Ook het eerste koren komt in deze maand tot rijpheid.
Dondermaand Juli heeft de grote hitte van het jaar in zich. Het 'vuur' van deze hitte zoekt in deze maand graag het conflict met het water dat als wolken van damp het luchtruim vult. Donder en bliksem het is de schrik van vooral de mensen op het platteland.