December De tiende maand op de oude Romeinse kalender. In de nieuwe jaarindeling door keizer Julius Caesar, die met de hulp van de astroloog Sosigenes het jaarverloop nog scherper bijstelde, de twaalfde en tegelijk de sluitmaand van het jaar.
Wintermaand Op de eenentwintigste vangt de astronomische winter aan.
Donkeremaand Een zeer specifieke Vlaamse benaming. De dagen raken nu op hun allerkortst. Ronde de eenentwintigste komt de zon ongeveer zeven uur en drie kwartier boven de horizon. In deze tijd van het jaar is het heel vaak ook nog zwaar bewolkt of mistig, zodat het overdag niet veel verder dan schemeren komt.
Kerstmaand Op 25 december vieren we het feest van Kerstmis. Het nieuwe licht dat Christus aankondigt en het streven naar vrede staan op dit feest centraal. In Germaanse tijden was dit het Joelfeest. De kortste dag was voorbij. Beetje bij beetje begon het lengen der dagen, het toenemen van het zo verlangde licht. Uitbundig werd dit gevierd. Door de kerk van Rome is dit heidens vieren streng gekerstend, is de aandacht van de mens duidelijk in andere richtingen geleid. Ten tijde van Karel de Grote zien we december Heilagmanoth genoemd worden. De kerstening door de roomskatholieke kerk heeft dud duidelijk zijn uitwerking.